15 000 лв. обезщетение за ухапване от кавказка овчарка

Със свое решение от 24.06.2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) е присъдило 15 000 лв. на дете, жертва на ухапване от огромно куче – кавказка овчарка. В предходните инстанции съдиите са определили обезщетение за претърпените от детето болки и страдания в размер на 10 000 лв., но върховните съдии са го увеличили на 15 000 лв. – в съответствие с принципа на справедливостта.

Как се определя обезщетение при болки и страдания?

Както сигурно знаете, ако следите редовно нашия сайт, за вредите, които нямат парично изражения (това са болките, страданията, стресът и т.н.), съдът присъжда обезщетение по справедливост. Той следва да вземе предвид всички факти по делото, а ако не го стори – решението му би било неправилно и подлежи на контрол от горната инстанция

Какви са конкретните факти по случая?

Установено е, че стопанинът не е упражнил надзор над 100-килограмовото си куче, вследствие на което се е стигнало до тежкото ухапване от кучето. Имало е доказателства за предходни нападения и проява на агресия от овчарката, а след този инцидент дори се е стигнало до евтаназирането на животното.

В резултат детето е получило рана от ухапване от куче в областта на лявото рамо, лявата мишница и охлузвания и кръвонасядания в лявата поясна област. Лечението е било медикаментозно и са осъществени хирургични манипулации на нараняванията в болница, като престоят е бил около седем дни. Възстановителният период на раните е бил около месец, а белезите от тях са довели до загрозяване. Състоянието е налагало последващо лечение с участието на специалист – пластичен хирург.

Освен претърпените болки от раните, описани по-горе, около месец и половина детето не е посещавало училище. След случая то е изпитвало постоянен страх както да излиза навън, така и да стои само вкъщи. Спрял е да яде месо, повтаряйки че „кучето го е яло като месо”. Не е могло да спи. Изпитваният от него страх от кучета е „в рамките на тревожността, а не до степен на фобийност”.

Кои факти съдът е взел предвид в решението?

Посочените критерии могат да служат за ориентир, когато пострадал иска да определи какво обезщетение може да получи за претърпените от него негативни емоции.

При определяне на размера на дължимото обезщетение за причинените неимуществени вреди, в конкретния случай съдът е посочил, че съобразява:

  • възрастта на пострадалия /дете на 7 години/;
  • причинените му наранявания, който са наложили седемдневен престой в болнично заведение;
  • едномесечният възстановителен период;
  • проведеното медикаментозно лечение и хирургични манипулации на нараняванията;
  • обстоятелството, че на мястото на раните от ухапванията са налице белези;
  • тежките травмиращи последици върху психиката на детето;
  • в конкретния случай съдът е отчел и че детето е нападнато от агресивно, голямо по размер и тегло животно, като причинените му вреди са ограничени единствено благодарение на намесата на друг човек.

Кой следва да плати обезщетението?

За вредите, произлезли от животни, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Те отговарят и когато животното е избягало или се е изгубило.

В случая – това е човекът, който е упражнявал надзор над животното. И макар от фактите по делото да става ясно, че кучето е било затворено в двор, не е било пуснато да се разхожда безпризорно и без намордник и повод, това не освобождава стопанина или собственика от отговорност.

Как работим
Публикувано на: 17/07/2020
Avatar photo
Георги Георгиев
Адвокат Георги Георгиев дългогодишен опит в сферата на гражданското право, като е специализирал в сферата на гражданския процес, наследственото и облигационното право. Адвокат Георгиев е управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Георгиев и Петров"

Настоящата статия не представлява правен съвет и цели да обърне внимание на някои аспекти на дължимостта на обезщетение за имуществени и/или неимуществени вреди. За повече информация по горните въпроси или при нужда от консултация, моля свържете се с екипа на delikti.bg или подайте своето запитване в интернет страницата на Адвокатско дружество „Георгиев и Петров“.